4x4 Araçlarda Lastik Çapını Büyütmek

Merhaba Değerli Okurlarımız; 

Bugün sizlere Off Road araçlarına yapılan modifiyelerin sonucu olan büyük lastik takabilmek ile ilgili bildiklerimi yazacağım. 4x4 Araçlarda Lastik Çapını Büyütmek; off road ile ilgilenen herkesin hayalidir. Yalnız araçlarımıza standart donanımından daha büyük lastik takabilmek için araçların mekanik aksamlarına gerekli modifiyeler yapılmalı ve ardından 4x4 araçlar lastik çapının sığacağı gerekli yüksekliğe kavuşturulmalıdır. Bu ise teknik ve bilgi isteyen bir alandır.

Ne yazık ki ülkemizde off road henüz yeni bir spor olduğu için çok bilinçli şekilde yapılmıyor. 4x4 araçlar konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadan yapılan modifikasyonlar da olumsuz sonuç veriyor. Bu işlemlerin en genel sonucu ise; arazide başarısız bir araç ve sahibinin cebinden çıkan tomarla para oluyor. Herkes daha büyük lastik takmak ister. Bu konuda tüm offroadcu dostlarımız hem fikirdir sanırım. Dev lastikli arazi araçlarımız hem görüntü, hem de off road başarısı bakımından; küçük lastikli 4x4 araçlara göre çok daha üstün duruma geliyorlar. Durum böyle olduğu için herkes araçlarına daha büyük lastik takmak, daha dişli lastik takmak istiyor. Bu durum gayet normal, yalnız bu işlemlerin bilinçsiz şekilde yapılması önemli sorunları doğuracaktır.

4x4 Araçlar çıkışlarında standart lastiğe göre ayarlanmış mekanik aksamlara sahiptir. Akslar, ayna mahruti, aks kafaları, şaftlar, şanzıman oranları gibi değerlerin hepsi 4x4 araçlar üzerinde gelen lastik çapına göre belirlenmiştir. Buna fabrika ayarları diyoruz. Mevcut lastik çapının bir üstü bir altı ise araçlarda sorun yaratmayacaktır. Ancak bunun üstüne çıkıldığı takdir araçların yürüyen aksamlarını bilinçli olarak değiştirmek gerekmektedir.

4x4 Araçlarda Lastik Çapını Büyütmek, ilk işlem gibi görünse bile aslında off road modifiyesinin son aşamasıdır. İlk olarak aracın aksları, aks kafaları, ayna mahrutileri, şanzıman oranları off road için üretilen modifiye parçaları ile değiştirilmelidir. Ardından araca takılacak lastik çapına göre araç yükseltilmelidir. Bu işlemler ince hesap ve detaylarla doludur. Her model 4x4 araç için bu hesaplar farklılık göstermektedir. Bu yüzden aracınızın markası konusunda alanında uzman servis, yedek parça firmaları ile çalışmalı. Bu görüşmelerden sonra bütçeniz doğrultusunda lastik çapını büyütmek fikrinizi baştan düşünmelisiniz.

Full Off Road blog sitesi olarak, ülkemizde off road sporunun gelişmesi adına makaleler yayınlıyoruz. Off Road ve 4x4 Araçlar hakkında az bilgisi olan insanların yanlış hamleler yaparak daha olayın en başında offroadcu kimliğinden uzaklaşması, bu spordan soğuması üzücüdür bizler için. Amacımız, ülkemiz internetine off road hakkında kaliteli makaleler yayınlayan ve offroadcu kişiler tarafından takip edilen bir web sitesi haline gelmektedir.

Full Off Road sitesindeki bir önceki; Off Road ve Çamur isimli makalemizi okumadıysanız, bu yazıyı da okumanızı öneririm. Böylelikle sitemizdeki 4x4 Araçlarda Lastik Çapını Büyütmek isimli yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bir sonraki yazımızda yine aynı blog sitesinde görüşmek dileğiyle; Saygılar…

0 yorum:

Yorum Gönder